כל הזכויות שמורות לאוצר המשפט הוצאה לאור בע"מ
www.ozar-law.co.il

מבקשי מקלט בישראל בראי המשפט הבינלאומי

ד"ר רמי גולדשטיין, עו"ד
תאריך הוצאה ינואר 2019
מחיר הספר
435.00 ₪

 

לתוכן העניינים של הספר - לחץ/י כאן

 

שאלת היחס המדינתי למבקשי מקלט, בין אם עונים הם להגדרת "פליט" שבאמנות הבינלאומיות ובין אם לאו, וההבחנה ביניהם לבין מהגרי עבודה המחפשים פרנסה נוכח מצוקות כלכליות בארצם, מעסיקה ותמשיך להעסיק את מדינות העולם החופשי, המפותח ובעל כלכלת השפע. זאת - לנוכח גלי אנוש המגיעים לשטחן בים, ביבשה וגם באוויר ויוצרים בעיה פנימית קשה, בשאלות סדר ציבורי ובטחון הציבור ותחרות כלכלית, ועימן שאלות מוסריות והומניטריות {מתוך פתח דבר מאת כב' המשנה לנשיאה (בדימוס) כב' השופט אליקים רובינשטיין, שופט בית-המשפט העליון}.

 

מכאן, חשיבותו של הספר כמורה נבוכים בהכרת תחום כה רגיש זה שנמצא בראש הציבוריות הישראלית חדשים לבקרים. הספר יהווה ספר יסוד וכעזר לכל העוסקים בתחום דיני העבודה, דיני זכויות אדם, עובדים זרים, ועוד כיוצא באלה ומכסה באורח עיוני ומעשי את הסוגיה דרך עיני ההלכה הפסוקה והמשפט הבינלאומי והישראלי.

 

כב' המשנה לנשיאה (בדימוס) כב' השופט אליקים רובינשטיין, שופט בית-המשפט העליון בפתח דבר לספר כותב:

 

"הספר שלפנינו, שיסודו במחקר לשם עבודת דוקטור, הוא מדריך מקיף ומאלף ביחס לשאלות הללו, בתחומי המשפט הבינלאומי, הדין והפסיקה הישראלית והמשפט המשווה, אשר לא על נקלה ניתן להתמצא במבוכיהם. המבוכים הללו אינם פשוטים כל עיקר, ונצרכת פרשנות שיפוטית, פעמים בסוגיות מאתגרות. לעיתים קרובות צריך שיהיו הפתרונות פרגמטיים, כדי להשיג תוצאה מאוזנת וצודקת. המחבר, עו"ד ד"ר רמי גולדשטיין, בחן בקפדנות את המאטריה המשפטית, תוך דגש על המשפט הבינלאומי והשתקפותו במשפט הישראלי, ותיאר אל נכון את המורכבות הרבה. הוא מזכיר כי בתי-המשפט בישראל נותנים דעתם למשפט הבינלאומי ולמשפט המשווה, אך מדגיש כי בהכרעותיהם מחוייבים הם לדין הישראלי בלבד, וכמובן ככל שאומץ בו משפט בינלאומי, יבוא גם הוא במניין."

{ההדגשה אינה במקור}

 

הספר מוגש בכריכה קשה וידון, בין היתר, בנושאים הבאים:

 

בפרק הראשון, תוצג המסגרת המושגית של הפליטות ההגירה ומבקשי המקלט ועוד.

 

בפרק השני, תיבחן תופעת הפליטות בראי הדיסציפלינה של היחסים הבינלאומיים. ייסקרו בקצרה האסכולות התיאורטיות השונות, כגון: הריאליזם המדיני, הליבראליזם, הקונסטרוקטיביזם ותיבחן השאלה, כיצד אסכולות אלו רואות את בעיית הפליטות ודרכי ההתמודדות שלהן עם התופעה ועוד.

 

בפרק השלישי, יוצגו מאפייני ודפוסי הפליטות וההגירה בשנים 2017-2014 בעולם באופן כללי ועוד.

 

בפרק הרביעי, ייסקרו מאפייני ומימדי תופעות הפליטות וההגירה בישראל בשנים 2017-2014.

 

בפרק החמישי תיבחן התשתית הנורמטיבית שעל בסיסה נעשית הביקורת השיפוטית בישראל, בבקשות המקלט, בראי המשפט הבינלאומי. 

 

בפרק השישי תיבחן הפסיקה בישראל, בסוגיות משפטיות שהעסיקו בשנים האחרונות את בתי-המשפט בארץ בעניין מבקשי המקלט, לאור המשפט הבינלאומי ובפרט מי זכאי למעמד פליט על פי אמנת הפליטים? מהן העילות לקבלת מעמד פליט? מהי רדיפה פוליטית? נטל ההוכחה ביחס לתשתית העובדתית בבקשות מקלט ועוד. בפרק זה ייבחנו גם,  בין היתר, נוהלי הטיפול של רשות האוכלוסין וההגירה בבקשות מקלט, הפרוצידורות המיוחדות וכללי הפרשנות אותם אימצו בתי-המשפט בישראל.  כן ינותחו סוגיות מיוחדות כגון: פליטות במקום וחלופת שהייה ומגורים בטוחה בארץ המקור.

 

הפרק השביעי יעסוק בניתוח  מספר סוגיות ליבה כגון: איסור הגירוש על-פי המשפט הבינלאומי, הגנות משלימות ובכללן הגנה קיבוצית/הגנה זמנית ונושא עריקות מהצבא כעילה לבקשת מקלט ועוד.

 

בפרק השמיני ינותחו פסקי-הדין בעתירות לבג"צ כנגד תיקוני החוק למניעת הסתננות (עבירות ושיפוט) וחוקיות ההסדרים הנורמטיביים ביחס להחזקה במשמורת ומעצר מסתננים בישראל.

 

אודות המחבר: עוסק בתחום עריכת-הדין משנת 1984. בוגר הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ובעל תואר ד"ר מאוניברסיטת בר-אילן במדעי המדינה. מרצה בתחום דיני הפליטים והמשפט הבינלאומי באוניברסיטת בר-אילן. שימש בעבר בתפקיד יועץ משפטי של רשם העמותות ובתפקידים אחרים.

 

השתתף בכתיבת ספר יחד עם פרופ' ניצה נחמיאס בנושא הפליטות (2004) בשם:

The Politics of Forced Migration - A Conceptual Operational and Legal Analysis


כל הזכויות שמורות לאוצר המשפט הוצאה לאור בע"מ