מחיר הספר |
299.00 ₪ |
פשרה וגישור במשפט האזרחי (בעין תיקוני חקיקה - תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018, תקנות בית-משפט לענייני משפחה (סדרי דין), התשפ"א-2020 וההלכה הפסוקה)
לתוכן העניינים של הספר - לחץ/י כאן
תקנות סדר הדין האזרחי החדשות (תשע"ט-2018) שנכנסו לתוקף בינואר 2021 מהוות נדבך חשוב במטרה להביא לניהול ההליך המשפטי באורח יעיל, מהיר וענייני. התקנות החדשות מציבות אתגר לא קל לעורכי-הדין ולשופטים בניהול ההליך.
על-מנת להפוך את ההליך המשפטי ליעיל מוטלות משימות על עורכי-הדין שעניינן ניסוח כתבי טענות באורח תמציתי ובצורה המודגשת בתקנות החדשות, גילוי הדדי ושקיפות מלאה. כלומר, לקראת הדיון המקדמי יעמדו בפני בית-המשפט מלוא הנתונים על-מנת לכוון את המשך הדיון.
התקנות החדשות פותחות שער לעידן חדש בניהולו של ההליך המשפטי. טקטיקה משפטית, אסטרטגיה תהיינה מילים שאבד עליהן הכלח. עוד בטרם בית-המשפט יתכבד לזמן הצדדים לקדם המשפט ייאלצו הצדדים לגלות שקיפות מירבית באשר לטענותיהן ולבררן האחד מול השני טרם הדיון. הכל יהיה גלוי. בפני בית-המשפט תהיינה כל הטענות, המסמכים, התשובות ועוד. יחסי הכוחות בין הגופים הגדולים והאזרח שנאלצו לקבל ביטוי בהגנות שונות של בתי-המשפט ל"אזרח הקטן" יזכו עתה למהלך נוסף בשרשרת ההגנות. הגוף הגדול לא יוכל עוד להתגונן בטקטיקות שונות ולהסתיר מידע ונתונים אותם יגלה רק ברגע האחרון לקראת ישיבת ההוכחות. בית-המשפט יהיה חשוף לכל המידע כבר במסגרת הדיון המקדמי. או אז למונחים של "גישור" או "פשרה" יהיה משנה-תוקף.
בית-המשפט בהציעו פשרה, למשל, לא יהיה "עיוור" בהצעתו זו, אלא יעמדו לפניו מירב הטענות והראיות בבואו לכוון את הצדדים. בצד אלה התקנות גם מקימות מערכת בקרה על בית-המשפט בניהול ההליך המשפטי.
באספקלריה של תקנות סדר הדין, התשע"ט-2018, תקנות בית-משפט לענייני משפחה (סדרי דין), התשפ"א-2020 מובא חיבור זה המכיל את הנושאים הבאים:
האחד, הפשרה. חלק זה דן, בין היתר, במהותה של הפשרה, ביטולה, תקיפתה, אישורה על-ידי בית-המשפט והליכים שונים של ערעור עליה; האבחנה בין פסק-דין המאשר פשרה לבין פסק-דין הניתן על דרך הפשרה, הגדרתה ומעמדה של ה"פשרה" בהליך המשפטי; הסכמי פשרה - בתביעות נזיקין; התערבות בית-המשפט בהסכם הפשרה שקיבל תוקף של פסק-דין; תקיפת פסק-דין בהסכמה בעילות מדיני החוזים הכלליים; טעות סופר בהסכם פשרה; עילות לביטולם של הסכמי פשרה שקיבלו תוקף של פסק-דין בענייני משפחה; הסכמי גירושין שקיבלו תוקף של פסק-דין וביטולם; ענייני ירושה ועוד נושאים רבים אחרים.
השני, הגישור. הדיון מוגש על דרך הבאת הוראות הדין לגבי צורות הגישור והפישור השונות: המהו"ת - הליך המהו"ת -"מידע, הכרות ותיאום" (הדין, לשון הרע במסגרת הליך המהו"ת, דחיית בקשות טרם פניה להליך המהו"ת, אי-התייצבות לפגישת המהו"ת, פטור מהתייצבות); תפקידו של המגשר, חשיפת תוכן הגישור; גישור בענייני משפחה ועוד נושאים רבים אחרים;
הספר ישמש כלי לעזר ומורה דרך לעורכי-דין, משפטנים וכל מי שעיסוקו משיק בהליך השיפוטי שכן ההיכרות של מנגנונים אלה תתרום לא רק למשתמש אלא גם להבנת הליכים אלה וכוחם לקצר הליכים ולסיים סכסוכים במהירות יחסית.